PMKsoft ry  
Airsoftia rennolla mei­nin­gil­lä.
 

Tietoisku airsoftista kiinnostuneille ja alaikäisten huoltajille

Airsoft, ampuuko se niitä värikuulia?
Airsoft on alunperin Japanista liikkeelle lähtenyt replika-aseharrastus, joka on viime vuosina kasvanut Suomessakin varsin varteenotettavaksi harrastusmuodoksi. Joskus airsoft sekoitetaan samantyyppiseen harrastukseen, paintballiin, jossa käytetään isompia ja väriä sisältäviä kuulia. Yleisimmin airsoftista puhuttaessa tarkoitetaan näillä replikoilla pelaamista. Airsoft-ase on siis heikkotehoinen, paineilmalla tai -kaasulla toimiva, oikeaa ampuma-asetta muistuttava harrastease. Airsoftissa käytetään ammuksina 6mm halkaisijaltaan olevia muovikuulia. Käytettävien aseiden kuulien osumaenergia on yleensä 1-1.6 joulen luokkaa. Tällainen ase jättää lähietäisyydeltä paljaalle iholle ammuttaessa pienen mustelman.
Silmäsuojaus - se kaikkein tärkein!


Airsoft-aseiden heikko teho mahdollistaa niiden turvallisen käytön toista pelaajaa vastaan. Kuulat kuitenkin singahtelevat sen verran kovaa, että silmät pitää suojata asianmukaisin suojaimin. Käytännössä tähän käyttöön eivät kelpaa mitkä tahansa suojaimet, vaan lasien täytyy täyttää tietyt turvavaatimukset, esim. laskettelulasit tai kemialasit eivät yleensä ole tarpeeksi kestäviä. Lajiin tarkoitetuttujen silmäsuojien hinnat alkavat noin 20 eurosta, joka on varsin pieni hinta tärkeästä suojavarusteesta. Suojalaseista on löydyttävä vähintään EN166 B-tasoinen suojausmerkintä. Tällöin lasit kestävät noin 6 Joulen teholla lentävän kuulan osuman lähietäisyydeltä. Suurin teho, mikä PMKsoftin peleissä saa aseissa olla, on kertaviritteisten kiväärien 3,5 joulea. Tehokkailla kivääreillä on lisäksi 20 metrin suojaraja, eli pelaaja ei saa ampua  kahtakymmentä metriä lähempänä olevaa pelaaja tehokaalla kiväärillä,  vaan hänen on joko käytettävä heikkotehoisempaa vara-asetta tai siirryttävä turvarajan ulkopuolelle.
Huom! EN166 F -tasoinen suojaus kestää vain 0.87Joulen osuman, mikä tarkoittaa että niitä ei saa käyttää peleissä.


Maskeissa on yleensä kasvot peittävä suoja, joka suojaa huulet ja hampaat. Pelkille silmäsuojaimille suositellaan kaveriksi hammassuojia, esimerkiksi jääkiekosta tuttuja hammassuojia. Airsoft harrastuksena ei ole sen vaarallisempi kuin muutkaan yleiset urheilulajit, jos pelaaja on huolellinen ja noudattaa sääntöjä. Airsoftissa on kysymys elämyksistä, jännittävistä hetkistä ja hauskanpidosta. Jotta hauskanpito onnistuisi ja elämyksistä pystyisi nauttimaan, on jokaisen hyvä tietää muutamia tärkeitä asioita.


Miten ase toimii?
Yleisimmin aseet toimivat jousi/mäntä/sylinteri-kokonaisuudella, jolla puristetaan riittävä määrä ilmaa kuulan taakse, jolloin paine lähettää ammuksen liikkeelle. Nämä jousienergiaan perustuvat aseet voidaan lisäksi jakaa kahteen eri luokkaan. Käsiviritteisissä (vemput) jousi viritetään itse vireeseen, esimerkiksi aseen luistista vetämällä. Liipaisinta painettaessa mäntä vapautuu, jolloin ase laukeaa. Sähkötoimisissa aseissa jousen virityksen hoitaa sähkömoottori koneiston avustuksella. Tällöin aseella voi ampua itselataavaa kerta- sekä sarjatulta. Toinen hieman erilainen aseluokka ovat ponnekaasuun perustuvat aseet, eli ns. kaasuaseet. Nämä ottavat energiansa nestemäisestä kaasusta, joka kaasuuntuessaan ja laajetessaan synnyttää painetta, jolla kuula saatetaan matkaan.


Vaatetus
Kiinnostuksen  lisääntyessä kannattaa harkita myös muun varustuksen ostamista. Suojalasien lisäksi useimmat hankkivat maastopuvun ja pelikentälle sopivat kengät. Airsoftia pelataan yleisesti metsässä, jossa maasto on hyvin vaihtelevaa, jolloin kengissä kannattaa olla nilkkaa tukevat varret. Maastopuku puolestaan sulauttaa softaajan maastoon,  eikä pelaajan tarvitse pelätä vaatteiden likaantumista tai repeytymisiä. Kenkiä ja kokonaisia maastopukuja saa halvimmillaan 20 eurolla. Tähän hintaluokkaan kuuluvat jo armeijan ylijäämät, joita kannattaakin ostaa,  sillä ne kestävät paremmin kuin halpamarkettien tuotteet. 


Aseen kuljettamiseen on hyvä olla jokin laukku tai asepussi, sillä airsoft-aseita ei saa kantaa julkisella paikalla näkyvillä. Lyhyt ase mahtuu tosin vaikkapa reppuun piiloon, mutta pidempi pyssy vaatii ehkä jo kunnollisen laukun. Ase pitää suojata kuljetuksen ajaksi niin, että se on kokonaan peitettynä eikä esimerkiksi piippu heilu repun kyljestä.


Miten airsoftia harrastetaan?
Airsoft-pelejä voi kuvata vaikka taistelusimulaatioksi, joskaan touhu ei yleensä tuon termin vakavuuden asteelle pääse. Yleisesti tarkoituksena on osua vastustajan pelaajaa kuulalla, jolloin osuman saanut poistuu pelistä. Tosin pelivariaatioita on lukemattomia, lipunryöstöstä puolustus-hyökkäyspeleihin ja edelleen vaikka tiedustelupainotteisiin erikoistehtäviin. Lisäksi Suomessa järjestetään,  pääasiassa kesäisin, isompia skenaariopelejä, jotka ovat ikään kuin juonellisia tapahtumia. Usein skenaariot sijoittuvat taustajuonellisesti johonkin kuvitteelliseen tai aitoon konfliktiin, yleisimpien teemojen pyöriessä nykypäivästä Vietnamin viidakoihin tai toiseen maailmansotaan. Näissä tapahtumissa pelaajat toimivat kentällä suorittaen erilaisia taustajuonen vaatimia tehtäviä. Useimmiten homma tosin on lähinnä juoksentelua paikasta A paikkaan B yrittäen osua vastustajaan ja olla itse ottamatta osumaa. Välillä skenaarioissa pääsee kuitenkin kokeilemaan omia rajojaan ja parhaimmillaan tunnelma on kuin astuisit itse aitoon tilanteeseen. Aamuyön hiljaisessa metsässä usvan seassa varovasti hyökkäystasalle etenevän ryhmän mukana kulkeminen on elämys, jota on vaikea unohtaa. Tässä harrastuksessa on vaikea jäädä “vaihtopenkille” istumaan. Kaikki pääsevät pelaamaan ja jokainen otetaan huomioon. Vaikka laji on hyvin liikunnallinen ja välillä hyvinkin nopeatempoinen, niin se ei rajaa ketään pois – kaikki ovat tervetulleita, ikään, kuntoon tai varustukseen katsomatta. Airsoft kehittää niin kuntoa kuin myös sosiaalisia taitoja ehkäisten näin nuorten syrjäytymistä.


Missä pelataan?
Airsoftia ei voi, eikä saa harrastaa ihan missä tahansa. Pelialueen pitää olla syrjemmällä asutusalueilta, turvallisuuden ja mahdollisten väärinkäsitysten vuoksi. Alueelle täytyy olla myös omistajan lupa. Pelaaminen on kiellettyä asutuksen lähellä, takapihoilla, leikkipuistoissa, sekä yleisillä ulkoilualueilla. Lyhyesti sanottuna yleisellä paikalla pelaaminen on kielletty! Luvallisista pelipaikoista kannattaa kysyä paikallisilta tiimeiltä ja yhdistyksiltä.


järjestyslain 3. luvun 10§: Ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.


järjestyslain 3. luvun 11§: Ilma-aseiden, jousitoimisten aseiden ja harppuunoiden myyminen sekä muu pysyvä luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty ilman hänen huoltajansa suostumusta.


Yllä olevat lait eivät koske henkilöitä, joilla on hyväksyttävä syy kulkea suojatun airsoft-aseen kanssa yleisellä paikalla. Käytännössä on siis sallittua kuljettaa asetta jonnekin, esim. korjaajalle, kaverille tai airsoft-peleihin. Tällöinkin täytyy huolehtia, ettei aseesta ole esimerkiksi piippu tai muu osa näkyvillä. Jos et ole varma, mitkä alueet lasketaan yleisiksi paikoiksi, niin ne on lueteltu kattavasti järjestyslain 1. luvun 2§:ssä.


Airsoft ase ei ole lelu!
Pahimmillaan suojaamattomaan silmään osuessaan airsoft-aseesta ammuttu kuula sokeuttaa. Tästä syystä airsoft-aseita ei voida varauksetta suositella lasten harrastusvälineiksi. Asetta alaikäiselle hankittaessa vanhempien tuleekin tuntea vastuunsa ja varmistaa, että nuori suhtautuu harrastevälineeseen sen vaatimalla vakavuudella. Aseiden replikaluonteen takia ne voivat aiheuttaa helposti väärinkäsityksiä ja turhia hälytyksiä, jos niitä kannetaan järjestyslain vastaisesti julkisilla paikoilla. Jos asetta tai varusteita ostaessasi et ole varma  jostain asiasta, kannattaa kysyä myyjältä. Myyjällä on myös velvollisuus kertoa asioista ja varmistaa mm. että asianmukaiset suojavälineet löytyvät. Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja  varusteistaan. Kuitenkin jos selvästi pystytään todistamaan, että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajalle, on koituneet vahingot korvattava.


Käyttäytyminen pelialueella
Kun yhteen paikkaan kerääntyy suuri joukko ihmisiä, tapaturman riski kasvaa. Yhdistykset ovat tehneet yleiset yhteiset säännöt siitä, kuinka pelissä ja pelialueella käyttäydytään. Säännöt kokonaisuudessaan löytyvät yhdistysten sivuilta.
Offgame on paikka, johon pelaajat siirtyvät eliminoiduttuaan pelistä. Suojalasit saa riisua vasta offgamelle saavuttaessa. Offgame-alueella ei ammuskella, säädetä asetta tai osallistuta käynnissä olevaan peliin. Offgame-alueella aseessa täytyy olla varmistin päällä, lipas irti ja tyhjälaukaus ammuttuna. Tyhjälaukaus suoritetaan eliminoitumisen jälkeen ennen offgame-alueelle tulemista.


Jos pelin ollessa käynnissä syntyy joko pelaajan tai ulkopuolisen henkilön terveyden vaarantava tilanne (esimerkiksi alueelle  tulee henkilö ilman maskia tai pelaajan maskin kiinnitys pettää) keskeytetään peli huutamalla ”PELI SEIS!” Jokainen huudon  kuuleva pelaaja on velvoitettu toistamaan ko. huudon. Pelin ollessa seis pelaajat eivät saa liikkua tai edistää muutenkaan omaa pelaamistaan. Kun tilanne on selvitetty jatketaan peliä ”PELI JATKUU!”-huudolla. Pelipaikalla aseen testilaukaukset suoritetaan ennaltamääritetyssä paikassa, jos paikka on epäselvä, kysy asiasta pelinvetäjältä.


Lajin hauskuutta on vaikea laittaa paperille, se pitää kokea itse, ja kokeilemalla selviää parhaiten, miksi airsoftia harrastetaan. Itse pelikokemusta täydentää, kaiken jännityksen ja juoksentelun jälkeen, leppoisa jutustelu kavereiden ja tuntemattomien pelitovereiden kanssa,  hyvällä onnella nuotion ääressä auringon lämmittäessä. Jotta pystyisimme jatkossakin tätä lajia harrastamaan, toivomme, että jokainen  kantaa vastuun ja noudattaa muutamia tärkeitä sääntöjä, niin vasta aloittelevat ja kuin myös kokeneemmat pelaajat.


Lisää tietoa
Aina kannattaa kysyä jos on jostain asiasta epävarma, varsinkin silloin kun olet uudella pelipaikalla tai isommissa järjestetyissä peleissä. Kun olet ostamassa asetta liikkeestä, kysy askarruttavista asioista myyjältä. Pelipaikoilla on yleensä kokeneempia pelaajia, jotka auttavat mielellään. Internet on pullollaan tietoa airsoftista ja siihen liittyvistä asioista. Airsoft-aseita ja varusteita myyviä liikkeitä löydät sivustojen kautta, keskustelulaudoilta ja kysymällä muilta pelaajilta. Mutta kaikkein tärkeintä on, että noudatat annettuja ohjeita ja sääntöjä, huolehdit siitä että sinulla asianmukaiset suojaimet ja pidät hauskaa!
Kiitos satakunnan airsoft ry:lle luvasta hyödyntää heidän tuottamaansa materiaalia tällä sivulla.