black and white rifle on black textile

Har­ras­tus­ta aloit­ta­val­le

Jos haluat kokeilla airsoftia ennen kuin hankit oman aseen ja  varusteet, niin kannattaa pelata muutama kerta lainakamppeilla jotta ei  tule turhaan ostettua kalliita varusteita jos ei laji olekaan se oma  juttu. Laina-aseita ja -suojia voi kysellä yhdistyksen  whatsapp-ryhmässä. Jos haluta liityä yhdistyksen whatsapp-ryhmään, niin  ota yhteyttä Ossi Hyvöseen (yhteystiedot etusivulla).


Airsoft-sanastoa ja käsitteitä

Lajia  aloitteleva voi olla pihalla airsoft-piireissä puhuttavista termeistä,  osien nimistä yms. sanastosta. Tässä on muutama linkki  airsoft-sanakirjoihin, joista löytyy apua ensihätään. Klikkaat vain alla  olevia linkkejä, niin pääset niiden kautta sanakirjoihin.


Sanakirja 1

Sanakirja 2


Airsoftiin perehdyttäviä videoita ja oppaita


Alla  on lista linkkejä youtube-videoihin ja netistä löytyviin oppaisiin,  joista voi olla hyötyä lajia aloittaessa ja osaamisen laajentamiseen.   Useimmat videot ovat englanninkielisiä.

Hopup-asiat:

Miten hopup toimii

Ratashaan R-hoppausmanuaali

Flathopin tekeminen

Video V2-rataslaatikon toiminnasta


Rataslaatikon virittäminen/huoltaminen

Rattaiston Shimmaus

AOE:n korjaaminen

Sylinterin, männän ja suuttimen tiivistäminen

Vahvistusviilausten tekeminen V2-rataslaatikkoon


Muut:

Tradesoftin lähtönopeuslaskuri

Tradesoftin huolto-oppaita


Airsoft-tuotteita myyvät liikkeet

Suomessa airsoft-tuotteita myyvät mm. Atom airsoftTradesoft, Milgear, Absolutarma ja Proairsoft.  Liittymällä PMKsoft ry:n jäseneksi pääset nauttimaan yhdistyksemme  jäsenalennuksista useimpiin suomessa toimiviin airsoft-kauppoihin.

Ulkomailla airsoft-tuotteita myyvät mm. Gunfire (Puola), Taiwangun (Puola), Evike (USA, ei toimita suomeen, saa tilattua milgearin kimppatilauksella) ja Redwolfairsoft.


Ulkomailta  tilatessa voi hinta olla usein paljon edullisempi kuin kotimaisissa  liikkeissä, mutta tällöin kannattaa huomioida mahdolliset takuuseen  vaikuttavat asiat. Eli jos Puolasta tilattu ase hajoaa takuuajan  sisällä, niin joudut itse maksamaan postikulut paketin toimittamisesta  myyjälle korjattavaksi. Suomen posti ei kuljeta airsoft aseita, eli  joudut käyttämään kuriirikuljetusta yms. jotta saat aseesi palautettua.  Yleensä edullisempaa onkin korjauttaa ase osaavalla korjaajalla  Suomessa tai korjata itse.


Käytetyn aseen ostaminen

Käytettyjä  airsofaseita myydään Kuulatori.fi ja reairsoft.com -sivustoilla. Jonkin  verran kauppaa käydään myös nettimarkkinat-sivuilla. Käytetyn aseen  ostamisessa voi kohdalle osua helmiä ja kuraa. Yleensä Airsoft-aseiden  hinta putoaa reilusti siinä vaiheessa kun olet sen uutena ostanut ja  kävelet kaupasta ulos. Peruspyssyn voi saada ostettua 50€-120€ hintaan  riippuen siitä mitä aseen mukana tulee. Kuten autoissa, niin myös  airsoft-aseissa tietyt merkit pitävät arvonsa toisia paremmin.  Esimerkiksi Tokyo Marui, Krytac ja Lonex ovat käytettyinäkin hintavia,  kun taas Cyman (CM) ja Jing Gongin (JG) aseet ovat todella edullisia  ostaa käytettyinä. Hintoja voi vertailla siihen, että halvimman Cyman  (CM) AK:n saa ostettua uutena 100€:lla Puolasta (Huom. hankala takuu).  Jos ajattelet käytetyn aseen ostamista, niin kannattaa laittaa viestiä  ja linkki aseeseen pmksoftin foorumille, niin sieltä yleensä vastataan  hyvin nopeasti onko hyvä hinta/laatu-suhde yms.


Uuden aseen hankkiminen

Uutta asetta ostaessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

- Kestävyys

- Oma pelityyli

- Varaosien saatavuus

- Lisäosien tarve ja kiinnitys

- Akkutila ja käytettävät akut

- Lippaiden saatavuus ja yhteensopivuus

- Rataslaatikon tyyppi ja standardit

- Oma mieltymys aseen ulkonäköön


Kestävyys

Airsoftaseet  voivat joutua tiukkoihin paikkoihin ja kokea kovia kolhuja. Tämän  vuoksi kannattaa asetta hankkiessa punnita myös sen rungon kestävyyttä.  Helpoin tapa testata aseen kestävyyttä on kokeilla sitä kädessä. Vankka  ase ei nitise tai natise rungosta ja tuntuu jämäkältä sitä pidellessä.

Muovirunkoisissa  aseissa on normaalista muovista tehtyjä, sekä kuituvahvistettuja  runkoja, joista kuituvahvisteiset ovat kestävyydeltään erittäin lujia.  Metallirunkoisia aseita on esim. alumiinistä, alumiiniseoksista ja  teräksestä valmistettuja. Yleensä aseen hinta kertoo hyvin rungon  materiaalin laadusta. Laadukkaita airsoft-ase valmistajia ovat mm.  Lonex, Krytac, Systema, LCT, E&L ja Tokyo Marui


Muovirunkoisia aseita voi hyvin suositella airsoftia aloittavan  pelaajan ensimmäiseksi aseeksi. Jing Gong (JG) ja Cyma tekevät hyviä ja  edullisia aseita, jotka kestävät vuosia jos niistä pidetään huolta.  Kaasuaseiden puolelta ainakin KJW tekee hyviä edullisen hintaluokan  aseita.

Jotkin airsoftkaupat myyvät myös ns. kevytsähköaseita. Nämä aseet on  tarkoitettu lähinnä pihamaalla tapahtuvaan, hyvin pienten pelaajien  peleihin ja niitä ei voi suositella varsinaiseen harrastamiseen, sillä  niiden rakenne on usein heikko (sekä runko, että rataslaatikot), ja  yhteensopivuus vara- ja viritysosien kanssa huono.


Varaosat

Airsoftasetta  valittaessa kannattaa pohtia myös siihen sopivien varaosien  saatavuutta. Mitä erikoisempi tai harvinaisempi ase on, sitä vähemmän ja  hankalammin siihen on yleensä saatavilla varaosia. Yleisimpiin  asemalleihin, kuten M4 tai AK -tyyppisiin aseisiin löytyy laajasti uusia  varaosia Suomen airsoft-liikkeistä sekä käytettyjä osia myyviltä  sivuilta (esim. Kuulatori.fi).


Oma pelityyli

Aloittelijan  on helppoa ja suositeltavaa aloittaa airsoft sähkökäyttöisellä (AEG)  aseella. Ne ovat varmatoimisia, tulivoimaisia ja edullisia hankkia.  PMKsoftin pelialueet ovat hyvin pusikkoisia, jolloin sarjatulen tuoma  etu on usein suuri jousikäyttöisiin tarkkuuskivääreihin ja haulikoihin  verrattuna. Halvemman hintaluokan virittämättömät aseet eivät yllä  tarkkuudeltaan kalliimpien aseiden tai osaavan sepän rakentamalle  aseelle, jolloin sarjatulen mahdollisuus paikkaa tarkkuuden puutetta.

Sarjatuliaseet ovat isoin ryhmä airsoftin parissa käytetyistä aseista.  Niissä yhdistyvät tulivoima, suhteellisen pieni koko ja monipuoliset  ominaisuudet. Suurin osa pelaajista käyttääkin tämän ryhmän aseita.  Tähän luokkaan kuuluvat niin M4, AK, AUG, G36, G3, P90 kuin MP5-sarjan  aseet muutamin poikkeuksin. Sarjatuliaseen kanssa pelaamisessa ei  yleensä ole tulivoimasta pulaa ja varsinkin hyökätessä vastustajan  asemiin on sarjatuliase parhaimmillaan. Sarjatuliaseiden huono puoli on  meteli. Sarjalla ampuva pelaaja paljastaa nopeasti oman sijaintinsa  vastustajalle. Sarjatuliaseella pelaavan pelaajan onkin hyödyllistä  vaihtaa asemaansa nopeasti ettei vastustaja pääse esim. kiertämään  selustaan.


Tarkkuuskivääri on yleensä jousitoiminen, kertatulta ampuva ase.  Menestyksekäs tarkkuuskiväärin käyttö peleissä vaatii tilannesilmää ja  osaamista. Tarkkuuskiväärin kanssa jää yleensä kakkoseksi jos  sarjatuleen kykenevä vastustaja pääsee ampumaetäisyydelle ja huomaa  tarkka-ampujan. Tarkka-ampujan onkin kyettävä maastoutumaan niin, että  vastustajan mahdollisuus havaita hänet ajoissa on mahdollisimman pieni.  Naamioitumiseen käytetty ns. röllipuku onkin suosittu varuste airsoftia  pelaavilla tarkka-ampujilla, sillä sen avulla on helpompaa liikkua  huomaamatta kentällä. Yleensä tarkkuuskiväärillä pelaava pelaaja ei  kulje eturintamassa vastustajan oletettua sijaintia kohti, vaan hän  pyrkii joko eliminoimaan vastustajan omien pelaajien takaa niin kaukaa,  ettei vastustajan kantama riitä osumaan tarkka-ampujaan. Toinen tapa on  lähteä kiertämään vastustajan sivustaan tai selkään, jolloin  tarkka-ampuja voi kaikessa hiljaisuudessa napsia vastustajan joukkueen  pelaajia piilosta. Tarkka-ampujan aseen tärkein ominaisuus on tarkkuus.  Jos ensimmäinen kuula menee ohi vastustajasta, niin kokenut pelaaja  huomaa kyllä suunnan mistä se tuli ja voi suojautua. 


Jotta  tarkkuuskiväärillä saavutetaan sarjatuliaseita suurempi kantama, niin  sen tehoraja on suurempi. Airsoftaseille on tyypillistä, että mitä  enemmän aseessa on tehoa, sitä vaikeampaa on saada siitä tarkkaa.  Tarkkuuskiväärin virittäminen onkin reilusti sähköaseita kalliimpaa ja  vaatii paljon enemmän taitoa. Sarjatuliaseita isomman tehon myötä astuu  kuvaan myös turvarajat, joista tarkka-ampujan on pidettävä huoli.  Yleisesti tarkka-ampujilla onkin vara-aseena pistooli tai pieni  konepistooli, joita hän pystyy käyttämään jos vastustaja pääsee niin  lähelle, ettei hän voi käyttää tarkkuuskivääriään.

Tarkkuuskivääreistä  yleisimpiä ovat L96 ja VSR-10 (vesuri) pohjaiset aseet, joista  varsinkin VSR-10:n hommatessa ei voi mennä pieleen. VSR-10 tyyppisiä  aseita ovat paitsi Tokyo Maruin VSR-10, niin myös Jing Gongin BAR-10,  Well:in valmistama MB-03, sekä Action Army:n T10. VSR-sarjalaisiin on  ylivoimaisesti laajin vara- ja viritysosa-valikoima, ne on hyvin  suunniteltu ja ne ovat virittämättöminäkin yleensä tarkkoja.


Akut airsoft-aseissa

Yleensä  airsoft-aseet toimivat sähköllä, jota ase saa tukissa tai etukahvan  sisällä säilytettävästä akusta. Akkuja on monenlaisia ja niiden välillä  on isoja eroja. Tärkeimpiä asioita akkujen osalta on tietää sen  val­mis­tus­ma­te­ri­aa­lit, liittimet ja kapasiteetti. Airsoftissa käytetyt  akut ovat yleensä joko nik­ke­li­me­tal­li­hy­bri­di, eli NiMh tai litiumpolymeeri, eli LiPo-akkuja.  NiMh-akut ovat hyvin turvallisia käyttää, mutta niillä on taipumusta  hidastaa tulinopeutta sitä mukaa kun akku tyhjenee. NiMh-akut eivät  myöskään pidä kylmästä, eli kovalla pakkasella ne toimivat vain lyhyen  aikaa, vaikka olisivat täyteen ladattuja. Lipo-akut antavat tasaisen  jännitteen tyhjenemiseen asti ja ne toimivat paljon paremmin kylmässä  verrattuna NiMh-akkuihin. LiPo-akkuja käytettäessä täytyy kuitenkin olla  huolellinen, sillä akun sisällä olevat litium-ionit muuttuvat  epävakaiksi jos niiden varaus pääsee tyhjenemään liian alhaiseksi. Tämän  vuoksi LiPo-akkuja käytettäessä on aseessa hyvä olla hälytin, joka  ilmoittaa jos LiPo-akku on lähestymässä tyhjenemistä.

Lisää tietoa akuista löytyy täältä, eli tradetechin nettisivuilta.


Esimerkkejä aloittajille soveltuvista aseista


1. Sarjatuliaseet:

-  Specna Arms CORE M4-sarjan aseet. Hintaluokka on core-sarjalaisilla noin 180€ jos  ostaa Suomesta, 130€ Puolasta, vakio käytettynä noin 100€ . Runko on  tehty polymeerimuovista ja kaikin puolin laadukkaita aseita. Varsinkin  pikajousenvaihto ja rotary-mallinen hoppiyksikkö ovat mukava lisä.

Cyma AK Cyman tekemät AK:t ovat edullisia peruspyssyjä, jotka toimivat yleensä kuin junan vessa.  Hintaluokka Suomessa noin 200€, Puolassa noin 140€, vakio käytettynä  noin 80€. Vara- ja viritysosia saa joka lähtöön, samoin lippaita ja  lipastaskuja yms. tarviketta. Kiikarin/punapistetähtäimen kiinnitys  vaatii erillisen kiskon.


2. pistoolit:

- Hi-capa Marui,  KJW tai WE:n valmistama. KJW:llä kulkee nimellä KP-05. Tarkka pistooli,  saatavilla runsaasti sekä vara- , että viritysosia, iso  kuulakapasiteetti lippaassa. Blowback-toiminto, eli luisti liikkuu kun  ampuu.

- MK23  Marui tai ASG. Tarkka-ampujan paras kaveri. Hiljainen kuin mikä ja  kantaa pitkälle. Todella kaasupihi pistooli. Huom. tässä pistoolissa ei  ole blowback-toimintoa, eli pistoolin luisti ei käy takana laukausten  välissä. ASG:n versiossa on äänenvaimentimn sisällä jatkopiippu, mistä  kannattaa hankkiutua eroon, sillä heikentää tarkkuutta reilusti vaikka  nostaakin pistoolin tehoja.


3. Tarkkuuskiväärit

- VSR-10 tai klooni Ainakin Marui,  well ja JingGong tekevät VSR-10-kivääreitä. Wellin mallinimi on MB-03  ja JingGongin BAR-10. Yksi parhaista tark­kuus­ki­vää­ri­poh­jis­ta, laaja  vara- ja viritysosa-valikoima ja helppo huoltaa.