UA-125713013-1
Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Noniin, päätös airsoftin aloittamisesta on tehty ja suojalasien, aseen, kuulien ja muun härpäkkeen hankkiminen voi alkaa. Mistä airsoftin aloittamiseen vaadittavia tarvikkeita sitten saa hankittua ja mitä kannattaa hankkia? Näihin kysymyksiin löytyy tältä sivulta vastaus.

 

Airsoft tuotteita myyvät liikkeet

 

Suomessa airsoft-tuotteita myyvät mm. Atom airsoftTradesoft, Milgear, ja Proairsoft. Liittymällä PMKsoft ry:n jäseneksi pääset nauttimaan yhdistyksemme jäsenalennuksista useimpiin suomessa toimiviin airsoft-kauppoihin.

 

Ulkomailla airsoft-tuotteita myyvät mm. Gunfire (Puola), Taiwangun (Puola), Evike (USA, ei toimita suomeen, saa tilattua milgearin kimppatilauksella) ja Redwolfairsoft.

 

Ulkomailta tilatessa voi hinta olla usein paljon edullisempi kuin kotimaisissa liikkeissä, mutta tällöin kannattaa huomioida mahdolliset takuuseen vaikuttavat asiat. Eli jos Puolasta tilattu ase hajoaa takuuajan sisällä, niin joudut itse maksamaan postikulut paketin toimittamisesta myyjälle korjattavaksi. Suomen posti ei kuljeta airsoft aseita, eli joudut käyttämään kuriirikuljetusta yms. jotta saat aseesi palautettua. Yleensä edullisempaa onkin korjauttaa ase osaavalla korjaajalla Suomessa tai korjata itse. 

 

 

Käytetyn aseen ostaminen

 

Käytettyjä airsofaseita myydään Kuulatori.fi ja reairsoft.com -sivustoilla. Jonkin verran kauppaa käydään myös nettimarkkinat-sivuilla. Käytetyn aseen ostamisessa voi kohdalle osua helmiä ja kuraa. Yleensä Airsoft-aseiden hinta putoaa reilusti siinä vaiheessa kun olet sen uutena ostanut ja kävelet kaupasta ulos. Peruspyssyn voi saada ostettua 50€-120€ hintaan riippuen siitä mitä aseen mukana tulee. Kuten autoissa, niin myös airsoft-aseissa tietyt merkit pitävät arvonsa toisia paremmin. Esimerkiksi Tokyo Marui, Krytac ja Lonex ovat käytettyinäkin hintavia, kun taas Cyman (CM) ja Jing Gongin (JG) aseet ovat todella edullisia ostaa käytettyinä. Hintoja voi vertailla siihen, että halvimman Cyman (CM) AK:n saa ostettua uutena 100€:lla Puolasta (Huom. hankala takuu). Jos ajattelet käytetyn aseen ostamista, niin kannattaa laittaa viestiä ja linkki aseeseen pmksoftin foorumille, niin sieltä yleensä vastataan hyvin nopeasti onko hyvä hinta/laatu-suhde yms.

 

Uuden aseen hankkiminen

 

Uutta asetta ostaessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:

- Kestävyys

- Oma pelityyli

- Varaosien saatavuus

- Lisäosien tarve ja kiinnitys

- Akkutila ja käytettävät akut

- Lippaiden saatavuus ja yhteensopivuus

- Rataslaatikon tyyppi ja standardit

- Oma mieltymys aseen ulkonäköön

 

Kestävyys

Airsoftaseet voivat joutua tiukkoihin paikkoihin ja kokea kovia kolhuja. Tämän vuoksi kannattaa asetta hankkiessa punnita myös sen rungon kestävyyttä. Helpoin tapa testata aseen kestävyyttä on kokeilla sitä kädessä. Vankka ase ei nitise tai natise rungosta ja tuntuu jämäkältä sitä pidellessä.

    Muovirunkoisissa aseissa on normaalista muovista tehtyjä, sekä kuituvahvistettuja runkoja, joista kuituvahvisteiset ovat kestävyydeltään erittäin lujia. Metallirunkoisia aseita on esim. alumiinistä, alumiiniseoksista ja teräksestä valmistettuja. Yleensä aseen hinta kertoo hyvin rungon materiaalin laadusta. Laadukkaita airsoft-ase valmistajia ovat mm. Lonex, Krytac, Systema, LCT, E&L ja Tokyo Marui

    Muovirunkoisia aseita voi hyvin suositella airsoftia aloittavan pelaajan ensimmäiseksi aseeksi. Jing Gong (JG) ja Cyma tekevät hyviä ja edullisia aseita, jotka kestävät vuosia jos niistä pidetään huolta. Kaasuaseiden puolelta ainakin KJW tekee hyviä edullisen hintaluokan aseita.

    Jotkin airsoftkaupat myyvät myös ns. kevytsähköaseita. Nämä aseet on tarkoitettu lähinnä pihamaalla tapahtuvaan, hyvin pienten pelaajien peleihin ja niitä ei voi suositella varsinaiseen harrastamiseen, sillä niiden rakenne on usein heikko (sekä runko, että rataslaatikot), ja yhteensopivuus vara- ja viritysosien kanssa huono.

 

Varaosat

 

 Airsoftasetta valittaessa kannattaa pohtia myös siihen sopivien varaosien saatavuutta. Mitä erikoisempi tai harvinaisempi ase on, sitä vähemmän ja hankalammin siihen on yleensä saatavilla varaosia. Yleisimpiin asemalleihin, kuten M4 tai AK -tyyppisiin aseisiin löytyy laajasti uusia varaosia Suomen airsoft-liikkeistä sekä käytettyjä osia myyviltä sivuilta (esim. Kuulatori.fi).

 

 

Oma pelityyli

Aloittelijan on helppoa ja suositeltavaa aloittaa airsoft sähkökäyttöisellä (AEG) aseella. Ne ovat varmatoimisia, tulivoimaisia ja edullisia hankkia. PMKsoftin pelialueet ovat hyvin pusikkoisia, jolloin sarjatulen tuoma etu on usein suuri jousikäyttöisiin tarkkuuskivääreihin ja haulikoihin verrattuna. Halvemman hintaluokan virittämättömät aseet eivät yllä tarkkuudeltaan kalliimpien aseiden tai osaavan sepän rakentamalle aseelle, jolloin sarjatulen mahdollisuus paikkaa tarkkuuden puutetta.

 

    Sarjatuliaseet ovat isoin ryhmä airsoftin parissa käytetyistä aseista. Niissä yhdistyvät tulivoima, suhteellisen pieni koko ja monipuoliset ominaisuudet. Suurin osa pelaajista käyttääkin tämän ryhmän aseita. Tähän luokkaan kuuluvat niin M4, AK, AUG, G36, G3, P90 kuin MP5-sarjan aseet muutamin poikkeuksin. Sarjatuliaseen kanssa pelaamisessa ei yleensä ole tulivoimasta pulaa ja varsinkin hyökätessä vastustajan asemiin on sarjatuliase parhaimmillaan. Sarjatuliaseiden huono puoli on meteli. Sarjalla ampuva pelaaja paljastaa nopeasti oman sijaintinsa vastustajalle. Sarjatuliaseella pelaavan pelaajan onkin hyödyllistä vaihtaa asemaansa nopeasti ettei vastustaja pääse esim. kiertämään selustaan.

 

    Tarkkuuskivääri on yleensä jousitoiminen, kertatulta ampuva ase. Menestyksekäs tarkkuuskiväärin käyttö peleissä vaatii tilannesilmää ja osaamista. Tarkkuuskiväärin kanssa jää yleensä kakkoseksi jos sarjatuleen kykenevä vastustaja pääsee ampumaetäisyydelle ja huomaa tarkka-ampujan. Tarkka-ampujan onkin kyettävä maastoutumaan niin, että vastustajan mahdollisuus havaita hänet ajoissa on mahdollisimman pieni. Naamioitumiseen käytetty ns. röllipuku onkin suosittu varuste airsoftia pelaavilla tarkka-ampujilla, sillä sen avulla on helpompaa liikkua huomaamatta kentällä. Yleensä tarkkuuskiväärillä pelaava pelaaja ei kulje eturintamassa vastustajan oletettua sijaintia kohti, vaan hän pyrkii joko eliminoimaan vastustajan omien pelaajien takaa niin kaukaa, ettei vastustajan kantama riitä osumaan tarkka-ampujaan. Toinen tapa on lähteä kiertämään vastustajan sivustaan tai selkään, jolloin tarkka-ampuja voi kaikessa hiljaisuudessa napsia vastustajan joukkueen pelaajia piilosta. Tarkka-ampujan aseen tärkein ominaisuus on tarkkuus. Jos ensimmäinen kuula menee ohi vastustajasta, niin kokenut pelaaja huomaa kyllä suunnan mistä se tuli ja voi suojautua. Jotta tarkkuuskiväärillä saavutetaan sarjatuliaseita suurempi kantama, niin sen tehoraja on suurempi. Airsoftaseille on tyypillistä, että mitä enemmän aseessa on tehoa, sitä vaikeampaa on saada siitä tarkkaa. Tarkkuuskiväärin virittäminen onkin reilusti sähköaseita kalliimpaa ja vaatii paljon enemmän taitoa. Sarjatuliaseita isomman tehon myötä astuu kuvaan myös turvarajat, joista tarkka-ampujan on pidettävä huoli. Yleisesti tarkka-ampujilla onkin vara-aseena pistooli tai pieni konepistooli, joita hän pystyy käyttämään jos vastustaja pääsee niin lähelle, ettei hän voi käyttää tarkkuuskivääriään.

    Tarkkuuskivääreistä yleisimpiä ovat L96 ja VSR-10 (vesuri) pohjaiset aseet, joista varsinkin VSR-10:n hommatessa ei voi mennä pieleen. VSR-10 tyyppisiä aseita ovat paitsi Tokyo Maruin VSR-10, niin myös Jing Gongin BAR-10, Well:in valmistama MB-03, sekä Action Army:n T10. VSR-sarjalaisiin on ylivoimaisesti laajin vara- ja viritysosa-valikoima, ne on hyvin suunniteltu ja ne ovat virittämättöminäkin yleensä tarkkoja.

 

 

 Akut airsoft-aseissa

Yleensä airsoft-aseet toimivat sähköllä, jota ase saa tukissa tai etukahvan sisällä säilytettävästä akusta. Akkuja on monenlaisia ja niiden välillä on isoja eroja. Tärkeimpiä asioita akkujen osalta on tietää sen valmistusmateriaalit, liittimet ja kapasiteetti. Airsoftissa käytetyt akut ovat yleensä joko nikkelimetallihybridi, eli NiMh tai litiumpolymeeri, eli LiPo-akkuja. NiMh-akut ovat hyvin turvallisia käyttää, mutta niillä on taipumusta hidastaa tulinopeutta sitä mukaa kun akku tyhjenee. NiMh-akut eivät myöskään pidä kylmästä, eli kovalla pakkasella ne toimivat vain lyhyen aikaa, vaikka olisivat täyteen ladattuja. Lipo-akut antavat tasaisen jännitteen tyhjenemiseen asti ja ne toimivat paljon paremmin kylmässä verrattuna NiMh-akkuihin. LiPo-akkuja käytettäessä täytyy kuitenkin olla huolellinen, sillä akun sisällä olevat litium-ionit muuttuvat epävakaiksi jos niiden varaus pääsee tyhjenemään liian alhaiseksi. Tämän vuoksi LiPo-akkuja käytettäessä on aseessa hyvä olla hälytin, joka ilmoittaa jos LiPo-akku on lähestymässä tyhjenemistä. 

Lisää tietoa akuista löytyy täältä, eli tradetechin nettisivuilta.

 

 Esimerkkejä aloittajille soveltuvista aseista

 

 

    1. Sarjatuliaseet:

        -  Specna Arms CORE M4-sarjan aseet. Hintaluokka on core-sarjalaisilla noin 180€ jos ostaa Suomesta, 130€ Puolasta, vakio käytettynä noin 100€ . Runko on tehty polymeerimuovista ja kaikin puolin laadukkaita aseita. Varsinkin pikajousenvaihto ja rotary-mallinen hoppiyksikkö ovat mukava lisä.

 

        -  Cyma AKS-74U Kompakti ja lujarunkoinen AK-sarjan ase. Hintaluokka Suomessa noin 200€, Puolassa noin 140€, vakio käytettynä noin 80€. Vara- ja viritysosia saa joka lähtöön, samoin lippaita ja lipastaskuja yms. tarviketta. Kiikarin/punapistetähtäimen kiinnitys vaatii erillisen kiskon.

 

        - APS:n UAR (urban assault rifle) on pullpup-tyyppinen airsoft-ase, joka ei mallinna mitään oikeaa tuliasetta, toisin kuin AK- ja M4-sarjalaiset. Pullpup-tyyppisissä aseissa rataslaatikko tulee aseen tukkiin, lähelle olkapäätä. pullpup-tyyppisen airsoft-aseen suurin etu on pitempi sisäpiippu lyhyessä rungossa, jolloin lyhyestäkin aseesta saa tarkemman kun sisäpiipun pituudesta ei jouduta tinkimään. UAR:ssä on jämäkkä muovirunko, pikajousenvaihto, siihen käyvät normaalit M4-lippaat, sekä sitä on helppo huoltaa. Hintaluokka on noin 160€. UAR on vakionakin hyvä valinta aloittelijalle ja se on myös hyvä pohja virittää jatkossa. UAR:ää on tehty kahta versiota: V1 ja V2. V1:ssä on paljon suunnitteluongelmia, esim. lipaskuilussa, mitkä on sitten korjattu ja parannettu V2-versiossa. Jos hankit UAR:n, niin hanki V2. V2 version erottaa V1.versiosta siinä, että V2 UAR:ssä on reikiä piipun päällä olevassa suojassa, kun taas V1-versiossa piipun päällä olevat reiänpaikat ovat ummessa.

 

 

     2. pistoolit:

        - Hi-capa Marui, KJW tai WE:n valmistama. KJW:llä kulkee nimellä KP-05. Tarkka pistooli, saatavilla runsaasti sekä vara- , että viritysosia, iso kuulakapasiteetti lippaassa. Blowback-toiminto, eli luisti liikkuu kun ampuu.

 

        - MK23  Marui tai ASG. Tarkka-ampujan paras kaveri. Hiljainen kuin mikä ja kantaa pitkälle. Todella kaasupihi pistooli. Huom. tässä pistoolissa ei ole blowback-toimintoa, eli pistoolin luisti ei käy takana laukausten välissä. ASG:n versiossa on äänenvaimentimn sisällä jatkopiippu, mistä kannattaa hankkiutua eroon, sillä heikentää tarkkuutta reilusti vaikka nostaakin pistoolin tehoja.

 

 

    3. Tarkkuuskiväärit

        - VSR-10 tai klooni Ainakin Marui, well ja JingGong tekevät VSR-10-kivääreitä. Wellin mallinimi on MB-03 ja JingGongin BAR-10. Yksi parhaista tarkkuuskivääripohjista, laaja vara- ja viritysosa-valikoima ja helppo huoltaa.

 

 

 

 

 

 

Yhteistyössä: